
“Realisme er som tyngdekraft. Fantasy giver vinger. Vi har altid søgt til himmels for svar.”
– Martin Brandt Hansen
I 2020 er der mange kunstnere, der arbejder med det magiske og fantastiske i deres praksis. Nogle mener denne tendens skyldes finanskrisen i 2008. Økonomisk kollaps, krig og konflikt i den virkelige verden får folk til at søge mod det uvirkelige og det mystiske. Dette mener jeg, er det nemme svar. Jeg tror, der er mange grunde til, at der i alle tidsperioder er en del af den kunsteriske masse, der søger mod det fantastiske og antirealistiske. Fantasy-genren som vi kender den i dag, er karakteriseret ved drager, sværd, elvere, dværge og en følelse af, at det hele foregår i middelalder-Europa. Denne opfattelse blev skabt, da J. R. R. Tolkien skrev sit mesterværk Ringenes Herre. Den første bog i trilogien blev udgivet i 1954 og serien blev for alvor gjort populær af hippiebevægelsen i 1970’ernes USA.
Men fantasy, i bredere form, har eksisteret i flere århundreder inden Tolkien blev født. Både som litterær genre, men også som billedkunst.
Fantasy kan karakteriseres via to ting:
1. Et stærkt og klart defineret fiktivt univers
2. En fælles enighed fra både skaberens og beskuerens side om, at det er fiktion
Ældre og smukke eksempler på fantasy kan man se i den britiske trykker og digter William Blakes værker fra 1800-tallet. I den amerikanske forfatter Edgar Allan Poes gotiske horror fortællinger fra 1900-tallet. Og i britisk-mexikanske Leonora Carringtons surrealistiske malerier fra det 20. århundrede.
På denne udstilling har jeg valgt 4 kunstnere, der arbejder med worldbuilding og det fantastiske:
– Martin Brandt Hansen
– Jakob Steen
– Frederikke Legaard
– Albin Werle
Og jeg selv: Klara Lilja
Rigtig god fornøjelse